Γράφει ο Δημήτρης:
Μέσα από μια περιδιάβαση στα δεδομένα των Guinness World Records (συγκεκριμένα στο βιβλίο Guinness World Records 2010) εντοπίστηκε ένας αριθμός ρεκόρ που αφορούν το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων, Large Hadron Collider/ LHC) που βρίσκεται στη Γενεύη. Για την εκτενή περιγραφή του LHC μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα.
Στις παρακάτω γραμμές παρουσιάζονται αυτούσια τα στοιχεία που αφορούν τα ρεκόρ που επιτεύχθηκαν στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Σύμφωνα με αυτά:
- Ο LHC δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, αλλά και το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο μηχάνημα που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
- Προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο πληροφοριών από το LHC, επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν το Παγκόσμιο Δίκτυο Υπολογιστών. Αποτελείται από 100.000 υπολογιστές, σε 140 κέντρα υπολογιστών, σε 33 χώρες. Οι ανιχνευτές του LHC θα παράγουν 300 gigabytes δεδομένων ανά δευτερόλεπτο.
- Ένας από τους γενικούς ανιχνευτές του LHC αποτελεί τον βαρύτερο ανιχνευτή σωματιδίων. Το Συμπαγές Σωληνοειδές Πηνίο Μεσονίων (CMS), ο προαναφερόμενος ανιχνευτής, έχει μήκος 21 μ., πλάτος 15 μ., ύψος 15 μ. και ζυγίζει 12.500 τόνους. Δουλεία του είναι να παρατηρεί τις όψεις των μεγάλων δυνάμεων της φυσικής, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επιπλέον διαστάσεων.
- Ο Ανιχνευτής Εντοπισμού Πυριτίου του Συμπαγούς Σωληνοειδούς Πηνίου Μεσονίων 2 (CMS2) σχεδιάστηκε για να καταγράφει τις τρισδιάστατες θέσεις των σωματιδίων, που παράγονται στις συγκρούσεις μέσα στο πείραμα του Συμπαγούς Σωληνοειδούς Πηνίου Μεσονίων, του LHC. Αυτή η διάταξη έχει συνολική επιφάνεια 205 τ. μ. –σχεδόν το μέγεθος ενός γηπέδου τένις - αποτελώντας το μεγαλύτερο ανιχνευτή πυριτίου.
- Το σύστημα Σπειροειδούς Θόλου αποτελείται από οκτώ μαγνητικά πηνία, σε διάταξη μήκους 25 μ. και πλάτους 5 μ., ενώ ζυγίζει 100 τόνους. Αποτελεί τμήμα του Ανιχνευτή Atlas και δοκιμάστηκε πρώτη φορά το 2006, σε λειτουργική θερμοκρασία -269ο C, ενώ έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο 4-τέσλα, για να κάμπτει την πορεία των σωματιδίων που παράγονται στις συγκρούσεις στον LHC. Το σύστημα αυτό κατέρριψε το ρεκόρ του μεγαλύτερου υπεραγώγιμου μαγνήτη.
- Οι 9.300 μαγνήτες μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων έχουν σχεδιαστεί να ψύχονται για λειτουργική χρήση. Χρειάζονται περίπου 10.800 τόνοι υγρού αζώτου για να ψηχθούν στους -193,2ο C, προτού γεμίσουν με σχεδόν 60 τόνους υγρού ηλίου, το οποίο τους ψύχει επιπλέον και φτάνει την θερμοκρασία τους στους -271,3ο C. Έτσι στον LHC λειτουργεί ο μεγαλύτερος ψύκτης.
- Οι ακτίνες πρωτονίων που εισάγονται στον LHC μπορούν να επιταχυνθούν από μαγνήτες, μέχρι και ένα εκατομμυριοστό τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός, περιπλέοντας στον επιταχυντή 11.245 φορές ο δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πρωτόνιο έχει ενέργεια περίπου 7 Τέρα ηλεκτρονιοβόλτ. Αυτό αποτελεί το ρεκόρ των σωματιδίων με την μεγαλύτερη ενέργεια σε ανιχνευτή σωματιδίων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου