Όχι, προφανώς αλλά υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές της επίπεδης γης, σύμφωνα με το forum the flat earth society, σαράντα χιλιάδες μη λογικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη, σήμερα, όχι πριν τρεις χιλιάδες χρόνια.
Με το θέμα ασχολήθηκε ο Μάικλ Στίβενς, όχι με τις ψεκασμένες απόψεις αλλά με την επιστημονική λογική, αν αυτή υφίσταται, σε μια επίπεδη γη.
Ένας λόγος για τον οποίο οι θεωρίες συνωμοσίας είναι δημοφιλείς είναι επειδή οι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση να αναζητούν νόημα σε διαφορετικά τυχαία γεγονότα. Ο νευρολόγος Klaus Konrad επινόησε τον όρο αποφένια το 1948 για να χαρακτηρίσει την έναρξη της παραληρητικές σκέψης στην ψύχωση - ως όρος σημαίνει την εμπειρία του να δει κάποιος νόημα, οικεία μοτίβα ή συνδέσεις σε τυχαία δεδομένα [...]
Μια από τις πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας ήταν η πρώτη προσσελήνωση (1969) και ειδικά το φαινόμενο του «κυματισμού της αμερικάνικης σημαίας». Με δεδομένο ότι στην Σελήνη δεν υπάρχει αέρας και ως εκ τούτου άνεμος, που να κάνει την σημαία να κυματίζει, πολλοί οδηγήθηκαν να πιστεύουν ότι η προσσελήνωση δεν έγινε ποτέ και οι σκηνές που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση ήταν στην πραγματικότητα προϊόν της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ώστε να χρησιμοποιηθεί η ψευδής προσσελήνωση ως προπαγάνδα των Αμερικανών. Η εξήγηση βέβαια είναι πολύ απλή και επιστημονική – ο «κυματισμός» προκλήθηκε από της ταλαντώσεις του μεταλλικού ιστού της σημαίας κατά την τοποθέτηση της στο έδαφος της σελήνης. Η έλλειψη τριβής και αντίστασης από την έλλειψη αέρα, προκάλεσε την συνεχή ταλάντωση του ιστού, που μεταφέρθηκε στο πλαστικό ύφασμα της σημαίας. Όμως, παρά τα στοιχεία, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι προσκολλημένοι σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. Γιατί;
Στην ψυχολογία υπάρχει και κάτι που λέγεται επιβεβαίωση προκατάληψης. Αυτή είναι η τάση στον άνθρωπο να ερμηνεύσει τις πληροφορίες με έναν τρόπο που επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αντιλήψεις και πεποιθήσεις μας. Υπάρχει επίσης κάτι που ονομάζεται γνωστική ασυμφωνία και συμβαίνει όταν κάποιος αισθάνεται δυσφορία στην σύγκρουση δύο συστημάτων πεποιθήσεων. Για να ξεπεραστεί αυτή η σύγκρουση, θα πρέπει να διαχειριστεί πληροφορίες, δεδομένα και στοιχεία με τέτοιο τρόπο που να διατηρεί και τα δύο συστήματα πεποιθήσεων το δυνατόν αναλλοίωτα. Τόσο η επιβεβαίωση της προκατάληψης, όσο και γνωστική ασυμφωνία είναι πολύ συχνά φαινόμενα και δύναται να εξηγήσει γιατί διαφορετικοί και κατά τα άλλα πολύ λογικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν επίσης στην Αστρολογία, Κρυσταλλοθεραπεία, ανάγνωση ταρώ, μέντιουμ κλπ. Η συνέχεια.
Καλησπέρα Κωνσταντίνε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει και ένα ακόμη φαινόμενο που ονομάζεται "backfire effect". Είναι κάτι που συμβαίνει όταν ένας απλός πληροφορημένος άνθρωπος (όπως εσύ για παράδειγμα), ενώ έχεις εξαιρετικά επιχειρήματα και "διαλύεις" το συνομιλητή σου για ένα θέμα, ξαφνικά διαπιστώνεις ότι οι πεποιθήσεις του δεν άλλαξαν παρόλο που τα επιχειρήματά σου ήταν αδιάσειστα. Aντίθετα, τον βλέπεις να είναι περισσότερο σίγουρος για τις δικές του πεποιθήσεις. Σύμφωνα με τις έρευνες, μία πιθανή αιτία είναι το ότι εσύ που έχεις τα αδιάσειστα επιχειρήματα δεν λογαριάζεσαι ως αξιόπιστη πηγή πληροφορίας για το θέμα αυτό, ενώ αν το είχε πει ο Αυτιάς ... τότε θα ήταν σίγουρο ;-). Περισσότερα μπορείς να βρεις εδώ: http://goo.gl/FuV3qi
Επίσης στο "cognitive dissonance" (γνωστική ασυμφωνία) που αναφέρεις, συνήθως δεν παραμένουν αναλλοίωτα και τα δύο συστήματα πεποιθήσεων αλλά οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν αυτή τη δυσφορία επιλέγοντας το ένα από τα δύο και υποβαθμίζοντας το άλλο. Για περισσότερα εδώ: http://goo.gl/UQDgg
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος
Καλημέρα, Κύριε Παναγιωτακόπουλε.
ΔιαγραφήΕίναι αυτό που ορθολογικά επιχειρήματα, μετρήσιμα μεγέθη, γίνονται αντεπιχειρήματα για τον μη ενημερωμένο και η βαρύτητα του θέματος περνάει πλέον στο πια υποκειμενική αλήθεια θα επικρατήσει, χωρίς τελικά να μας ενδιαφέρει η εξέλιξη της σκέψης του καθενός και η «λογικότερη αλήθεια» που θα προκύψει από τη συζήτηση.
Ευχαριστώ για τα λινξ, τα μελετάω…
Νομίζω το αποδίδει εξαιρετικά ο Neil DeGrasse Tyson (στο δεύτερο βίντεο), με το μοναδικό του τρόπο.
http://www.g-physics.com/2012/11/blog-post_29.html
Σε ευχαριστώ πολύ για το link με τον Tyson.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως η γενικότερη αλήθεια που αναφέρεις είναι αντικείμενο διαφωνίας (εκτός ίσως από αυτά που οι ανθρώπινες αισθήσεις συμφωνούν - πχ το αντικείμενο με το οποίο πληκτρολογώ είναι πληκτρολόγιο). Οπότε στην ερώτηση αν υπάρχει "αντικειμενική" αλήθεια, η απάντηση εξαρτάται από τις οντολογικές και επιστημολογικές απόψεις αυτού που ρωτάει (ή τέλος πάντων που αναρωτιέται). Για μένα αληθινό είναι κάτι το οποίο έχει περάσει από πολλά "τεστ αλήθειας" που πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να το αναπαράγουν και αυτό επαναλαμβάνεται. Είναι αυτό δηλαδή που αντέχει σε κάθε είδος κριτικής με όποια εργαλεία μέτρησης και αν έχει μετρηθεί.
Μία ενδιαφέρουσα μέθοδο που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να εξετάσει αν μία πληροφορία είναι έγκυρη ή όχι είναι το "baloney detection kit". Αρχικά είχε αναφερθεί από τον Sagan (http://goo.gl/xhzyQ7) αλλά σου στέλνω και το link από τον Michael Shermer που δημιούργησε το βίντεο (https://goo.gl/PQycaU) και αναφέρεται σε όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας!!
Βασικά έτσι όπως το θέτετε, είναι ο ορισμός της επιστημονικής αλήθειας, κι έτσι πρέπει να είναι.
Διαγραφή« Ή δέχεσαι την επιστήμη ή ζεις με ψευδαισθήσεις». Αλλά αυτό είναι κάτι μετρήσιμο, μαθηματικό. Φυσικά με αυτή τη λογική δεν λειτουργεί ένα μέρος των επιστημόνων ή και άνθρωποι των θετικών κατευθύνσεων, πόσο μάλλον αν αναζητούμε τέτοιες λογικές από μη επιστήμονες.
Το πρόβλημα του υποκειμενισμού υπάρχει προφανώς και συμφωνώ με αυτά που αναφέρετε, είναι θέμα καταβολών και εξαρτημένων αντανακλαστικών η υποκείμενη αλήθεια του καθενός μας.
Φυσικά το θέμα είναι πολύ μεγάλο, αν θέλουμε να εξετάσουμε το τι είναι επιστήμη τελικά (;), τι είναι μέτρηση (;), πως ορίζουμε το μετρήσιμο μέγεθος με τις ανθρώπινα αισθητήρια όργανα μας και τι τελικά δεχόμαστε ως αντικειμενικό (;). Στην προκειμένη περίπτωση, η βαρύτητα βρίσκεται στις ερωτήσεις που θέτονται και όχι στην τελική απάντηση, ενδεχομένως.
Κάπως έτσι, το είχα σκεφτεί πριν τρία χρόνια, http://www.g-physics.com/2013/01/blog-post_22.html
Τη μέθοδο του Sagan την εχω ξαναδιαβάσει κάπου ή κάτι αντίστοιχο.
Το βίντεο δεν το γνώριζα, ευχαριστώ.
και εδώ πως κουνήθηκε η σημαία πάλι? το μόνο μέσο που θα μπορούσε να μεταφέρει την διαταραχή είναι ο αέρας, ή θα μας πεις ότι οι δονήσεις από το χοροπηδητό του αστροναύτη μεταφέρθηκαν μέσο του κονταριού από τα σεισμικά κύματα που προκάλεσε ο αστροναύτης στην επιφάνεια της σελήνης ...... δες προς το τέλος. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MeUkp2D2R2Q
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=9g2LCHrM8Qo ,έλα και ένα backfire effect ,
ΑπάντησηΔιαγραφή