Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2013

Ηλιακό Σύστημα

Περιγραφή για το ηλιακό σύστημα  δεν χρειάζεσαι, το βίντεο είναι εξαιρετικό και με αρκετές πληροφορίες.  source:  itsokaytobesmart Μετά:  Δυο «κόσμοι» σε ένα σύμπαν.

Πώς να πιάσεις έναν αστεροειδή

Κοίτα, είναι απλό, σε τρία βήματα σου το εξηγεί : πώς να «αιχμαλωτίσεις» έναν αστεροειδή, πώς να «αγκιστρωθείς» πάνω του,  να πάρεις βοτσαλάκια και να τα εξετάσεις στο εργαστήριο. Α, πρέπει να περιμένεις και καμιά δεκαριά χρόνια για να περάσει ο ιδανικός βράχος, σε μέγεθος και τροχιά. Αν δεν πείστηκες δες κι αυτό . Τώρα δες την προσομοίωση σε a nimation :  Όλα τα παραπάνω έχει σκοπό να τα υλοποιήσει η NASA , αν φυσικά εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια, γύρω στο 2022.

Η εξήγηση για το πεδίο του Μποζονίου Χιγκς

Παλιά, είχα γράψει μια ανάλυση για το Μποζόνιο του Χιγκς το οποίο το παρομοίαζα με μια διασημότητα που τριγυρνούσε σε ένα γεμάτο από κόσμο δωμάτιο, ε αυτή η ανάλυση έγινε βίντεο και στην παρουσιάζει ο Don Lincoln . Μετά:  Σύμπαν, μποζόνια, αντιύλη και ίντερνετ Ψάχνοντας για το μποζόνιο του Χιγκς

Η ματιά του θεατή.

«Η ματιά του θεατή» είναι μια ταινία μικρού μήκους που προτρέπει τον θεατή να ρίξει μια ματιά σε προηγούμενες αντιλήψεις και τις ιδέες για τον κόσμο και να επιστρέψει σε ένα μέρος θαυμασμού και δέους. "Words reduce reality to something the human mind can grasp, which isn’t very much. Language consists of five basic sounds produced by the vocal cords. They are the vowels a, e, i, o, u. The other sounds are consonants produced by air pressure: s, f, g, and so forth. Do you believe some combination of such basic sounds could ever explain who you are, or the ultimate purpose of the universe, or even what a tree or stone is in its depth?" Eckhart Tolle   Eye of the Beholder from The Upthink Lab on Vimeo .

Η ιστορία της φυσικής

Το βίντεο σου παρουσιάζει την ιστορία της φυσικής, όχι όλη, σε τέσσερα λεπτά τι να πρωτοπείς (;), τα βασικά σημεία, ε μετά διάβασε κι αυτό .  Το δημιούργησε ο Asa Lucander για το  BBCScience Club .

Περσείδες (update)

Περσείδες ή μετέωρα ή πεφταστέρια όπως και να τα ονομάσεις στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρά κομμάτια ύλης τα οποία είναι απομεινάρια κάποιου κομήτη και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Ονομάζονται  Περσείδες  επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα , φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή. Για δες τι έκανε ο Kai Gradert με αφορμή τις Περσίδες του Αυγούστου.  Να κι άλλα: 

Infographics (ή γραφικές οπτικές αναπαραστάσεις πληροφοριών)

Τα i nfographics , εδώ και πολλά χρόνια  δίνουν πληροφορίες για διάφορα θέματα, κυρίως επιστημονικά. Είναι, ας πούμε, συμπιεσμένη πληροφορία γύρω από ένα θέμα (ή γραφικές οπτικές αναπαραστάσεις πληροφοριών, στοιχείων ή γνώσεων που προορίζονται να παρουσιάσουν πολύπλοκες πληροφορίες γρήγορα και καθαρά). Για παράδειγμα το 1972 μια σκαλισμένη πλάκα εκτοξεύτηκε με το Pioneer 10 και περιείχε οδηγίες ώστε οι εξωγήινοι να επικοινωνήσουν με τη γη,  μάντεψε, δεν επικοινώνησαν  ακόμη . Δες .  Το JPL είναι ένα από τα εργαστήρια της NASA που ευθύνεται για πολλές αποστολές σε πλανήτες, κομήτες, αστεροειδείς και φυσικά την αποστολή του Curiosity στον Άρη (το οποίο έκλεισε ένα χρόνο στον Άρη, δες το ). Στο παρακάτω infographic που δημιούργησαν μπορείς να δεις τις αποστολές των τελευταίων 50 ετών, χρονολογικά. Ε και λίγο παραπέρα. ή αυτό : Ένα άλλο σου δείχνει τους πλανήτες σε κλίμακα, για να έχεις να αναρωτιέσαι .  ...

Πως μετράμε την απόσταση των άστρων;

Ο Christopher Crockett θα σου εξηγήσει το φαινόμενο της παράλλαξης του αστέρα , ουσιαστικά το φαινόμενο δημιουργείται λόγω των μικρών αλλαγών στη θέση του άστρου καθώς η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Μετά:  Πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν; Ψάχνοντας για ζωή στο σύμπαν.

Ενέργεια Ταλάντωσης

Η ενέργεια της ταλάντωσης Ε (ή ολική ενέργεια) ενός συστήματος που εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση ισούται με την ενέργεια που προσφέραμε αρχικά στο σύστημα για να το θέσουμε σε κίνηση (ταλάντωση).  Η ενέργεια αυτή θα δίνεται από τη σχέση:  Από την σχέση αυτή προκύπτει ότι το πλάτος Α καθορίζεται από την ενέργεια  της ταλάντωσης, δηλαδή από την ενέργεια που προσφέραμε αρχικά στο σύστημα ώστε  να αρχίσει να ταλαντώνεται. Σε όλη την διάρκεια της ταλάντωσης η ενέργεια παραμένει  σταθερή. Η ενέργεια μιας απλής αρμονικής ταλάντωσης είναι σταθερή και ανάλογη µε το τετράγωνο του πλάτους της. Απόδειξη της παραπάνω σχέσης. Αν το σώμα βρίσκεται ακίνητο στην θέση ισορροπίας, για να μετακινηθεί σε µια άλλη θέση πρέπει να του ασκηθεί κατάλληλη εξωτερική δύναμη F εξ . Κατά την μετακίνηση αυτή θα ασκείται στο σώμα και η δύναμη επαναφοράς.  Για να μετακινηθεί το σώμα στην θέση (x) θα πρέπει το μέτρο της εξωτερικής δύναμης να είναι ίσο ...

Απλή Αρμονική Ταλάντωση (Α.Α.Τ) Εξισώσεις κίνησης

Περιοδικά ονομάζονται τα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο σε ίσα χρονικά διαστήματα. Π.χ. ομαλή κυκλική κίνηση, κίνηση εκκρεμούς, περιστροφή γης γύρω από τον ήλιο κ.ά. (Σκέψου μερικά ακόμη …) Στοιχεία περιοδικής κίνησης Κάθε περιοδική κίνηση χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω τρία στοιχειά: Περίοδος (Τ) ενός περιοδικού φαινομένου ονομάζεται ο χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη επανάληψη του φαινομένου ή ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών επαναλήψεων του φαινομένου. Η περίοδος είναι μονόμετρο μέγεθος και η μονάδα μέτρησής της είναι το 1 sec . Συχνότητα (f) ενός περιοδικού φαινομένου ονομάζεται το φυσικό μέγεθος του οποίου το μέτρο θα δίνεται από το σταθερό πηλίκο του αριθμού Ν των επαναλήψεων του φαινομένου σε κάποιο χρόνο t, προς το χρόνο αυτό.Δηλαδή:        Η συχνότητα είναι μονόμετρο μέγεθος και έχει μονάδα μέτρησης το 1 sec -1 ή 1 κύκλος/sec ή 1 Hz (Hertz) . Σχέση μεταξύ περιόδου – συχνό...