Ο Dustin Farrell πέρασε πάνω από ένα μήνα αυτό το καλοκαίρι ταξιδεύοντας περίπου 30.000 χιλιόμετρα στις ΗΠΑ με μοναδικό σκοπό να βιντεοσκοπήσει κεραυνούς.
Χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή 4K, κατέγραφε την αστραπή σε 1.000 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα να βγει αυτό το εντυπωσιακό υλικό που δείχνει την αξιοσημείωτη πολυπλοκότητα του ηλεκτρισμού στην ατμόσφαιρα. Το μεγαλύτερο μέρος των πλάνων τραβήχτηκε στην Αριζόνα.
Η αστραπή είναι σαν νιφάδα χιονιού. Κάθε κεραυνός είναι διαφορετικός, λέει ο Farrell. Έμαθα ότι η αστραπή ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα. Υπάρχουν μερικοί απίστευτοι κεραυνοί που φωτογράφησα που δεν τους έκοψα επειδή ακόμα και στα 1000fps η διάρκεια τους ήταν μόνο ένα frame κατά την αναπαραγωγή.
Τα φορτία που βρίσκονται σε περιοχές του νέφους τα οποία είναι στραμμένα προς το έδαφος δημιουργούν λόγω επίδρασης πάνω στο έδαφος αντίθετο φορτίο κι έτσι μεταξύ εδάφους και νέφους σχηματίζεται ηλεκτρικό πεδίο. Όταν η ένταση του πεδίου ξεπεράσει μια συγκεκριμένη τιμή δημιουργείται
ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ εδάφους + νέφους = κεραυνός.
Ο κεραυνός απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Τα 3/4 της ενέργειας αυτής ξοδεύονται για τη θέρμανση του αέρα. Προσοχή: Ο πυρακτωμένος αυτός αέρας (και όχι ο ηλεκτρισμός που τον θερμαίνει) είναι αυτό που λέγεται κεραυνός. Η ξαφνική αυτή και έντονη θέρμανση κάνοντας τον αέρα να διαστέλλεται απότομα, δημιουργεί ένα κύμα κρούσης που ο ήχος του είναι η βροντή. Για αυτό και η λαϊκή ρήση «Αν δεν αστράψει δεν βροντά κι αν δεν βροντά δεν βρέχει».
Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο fact είναι πως οι αστραπές είναι ο κύριος τρόπος να παράγεται το όζον στην ατμόσφαιρα το οποίο φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία.
Για αυτό την επόμενη φορά που θα μπινελικώσεις αυθόρμητα (λόγω τρόμου) τους κεραυνούς σκέψου πως είναι η αιτία που σε προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλου.
Με αυτό κι άλλα έφτασε το 2018.
Φοβερό βίντεο. Ήθελα να δω έναν κεραυνό να πηγαίνει από κάτω προς τα πάνω, δηλ να ξεκινάει από το έδαφος, αλλά δεν. Θεωρητικά δεν γίνεται κάτι τέτοιο? Ίσως να είχε τέτοιο κεραυνό στο βίντεο αλλά για κάποιο λόγο δεν δούλευε καλά το slow motion σε αυτούς, γιατί αν ήταν όντως, η διάδοση τους ήταν "αστραπιαία", καμία σχέση με τους από πάνω προς τα κάτω που τους έδειχνε να επεκτείνονται σιγά σιγά και ωραία.
ΑπάντησηΔιαγραφή